Životnosť strechy a krytiny
Strešná krytina je prvou vrstvou strešnej skladby, čiže je veľmi namáhanou a skúšanou časťou strechy. Mnohí výrobcovia hovoria o životnosti ich krytín. Mala by byť v súlade so životnosťou celej strechy. S ohľadom na cenu výstavby strechy a prácnosť výstavby strechy by mala byť životnosť strechy „doživotná“. Najmenej však 50 rokov. Dnešné materiály a technológie to umožňujú.

Prečo životnosť najmenej 50 rokov?
Odpovedzme si na otázku ako dlho má vydrzať novostavba, či rekonštuovaná budova bez potreby stavebnej obnovy. Ak si dobre premyslíme dispozičné riešenie, použijeme aktuálne technológie pre vykurovanie, elektroinštaláciu či zateplenie, budova by mala vydrzať desiatky rokov. A kedže dispozíciu a technickú infraštruktúru (elektroinštalácia, voda, kurenie, a podobne) nemeníme čo chvílu, tak aj strecha má vydržať a plniť dlhodobú úlohu chrániť celú konštrukciu stavby, stavbu samotnú a vybavenie interiéru voči vlhkosti a všeobecne proti poveternostným vplyvom. Pod kvalitnou strechou zdravý dom.

strecha cierna plech

Strecha chráni všetko.
Henry Ford povedal: „Nie som taký bohatý, aby som si kupoval lacné veci.“
Dodávame, že strechu by ste mali na 1 budove financovať iba 1 krát za život. Ak má strecha vydržať desaťročia, nedáva zmysel ušetriť na jej kvalite. Kúpu kvalitnejšej a drahšej vane, kachličiek, alebo televízora môžete odložiť. Strechu však musíte postaviť na prvý pokus.
Šetrenie nieje na mieste. 
Ak by ste chceli ušetriť 100 Eur na kvalitnejšej hydroizolačnej fólii, tak Vám to v krátkej budúcnosti prinesie prinajmenej rozobratie a poskladanie vrchných vrstiev strechy a teda náklady v tisícoch Eur. Pridrahé ušetrenie.