Drevo je krásny prírodný materiál a preto je prvou voľbou na výstavbu záhradného altánku, či dreveneho domčeka. Aby Vám drevená stavba dlho robila radosť, je potrebné už pri stavbe premýslať ako drevo ochrániť pre vlhkosťou. Drevo vyžaduje sucho.

Ochrana začína už pri projektovaní stavby a jej ukotvovaní. 
Nevhodne zvolené ukotvenie stavby spôsobí, že na drevené časti altánku bude pôsobiť dlhodobo vlhkosť. Dážd dobre a pravidelne ošetrenému drevu neuškodí. Dôležité je, aby voda mala kam odtekať. Drevo je však poškodzované dlhodobým pôsobením vlhkosti z prskajúcej vody od podlahy altánku, zo zlého zastrešenia, či od vlhosti z blízkej vegetácie. Preto sa altánky stavajú na pilotoch a samotná drevená konštrukcia by mala byť ideálne 30 cm nad terénom. Inak môžete drevo natierať 2x ročne a aj tak jeho životnosť nepredlžíte.

Pravidelné ochranné nátery
Je dôležité, aby mal ochranný náter UV filter. Drevo potom lepšie odoláva aj poškodzovaniu povrchu dreva. Ideálne su lazúry na báze oleja alebo vosku. Ochránia drevo aj po popraskaní a ani sa zväčša nelúpu. Pre dlhšiu trvácnosť si môžete si vybrať dreviny, ktoré majú dlhšiu odolnosť voči poveternostným vplyvom.

Lad, voda a drevo